Zdrowie

Po wielu miesiącach nauki zdalnej uczniowie wrócili do szkół. Powrót z zajęć w trybie zdalnym do stacjonarnej formy nauczania dla niektórych może być kłopotliwy i stresujący, dla innych wręcz przeciwnie.  Jedno jest pewne, jako rodzice musimy zapewnić naszym dzieciom zbilansowaną i bogatą w wartości odżywcze dietę. To właśnie odpowiednia dieta i właściwie skomponowane posiłki pomogą uczniom w zdrowym, prawidłowym rozwoju, wzmocnią sprawność fizyczną, odporność na stres i pomogą w lepszym samopoczuciu. O czym należy pamiętać komponując dietę uczniów? Prezentujemy kilka wskazówek.

Posiłki powinny być regularne i urozmaicone

Podstawą w diecie ucznia musi być regularność posiłków. Dietetycy zalecają by było to 5 posiłków dziennie, z czego najważniejszym jest śniadanie. Powinno ono zawierać 25% dziennego zapotrzebowania na składniki odżywcze. Dzieci, które jedzą śniadania czują i uczą się lepiej, są zdrowsze i szczuplejsze. Regularne śniadania dostarczają uczniom odpowiednią dawkę glukozy, której poziom po nocnej przerwie znacznie spada.  Tymczasem  w czasie porannych zajęć w szkole właściwa dawka glukozy, będącej źródłem energii, jest wręcz niezbędna. Pozostałe posiłki powinny być jedzone co 3-4 godziny, co zapewni optymalne dostarczenie organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Dieta ucznia musi być urozmaicona, należy jeść produkty z wszystkich grup piramidy żywieniowej. Koniecznie należy pamiętać o produktach zbożowych, najlepiej pełnoziarnistych, takich jak: tj. makarony,  ryż (najlepiej ciemny) , pieczywo pełnoziarniste i kasze. Pamiętajmy też o mleku i produktach mlecznych, produktach białkowych (ryby, mięso, jaja) produktach zawierających nienasycone kwasy tłuszczowe (orzechy, nasiona,  oliwa z oliwek, oleje roślinne). Z pewnością jednak, fundamentem diety uczniów powinny być warzywa i owoce!

Przede wszystkim warzywa i owoce!

Warzywa i owoce to element konieczny w diecie uczniów. Są one źródłem licznych witamin, minerałów, fitoskładników, makro i mikro elementów, będących warunkiem prawidłowego rozwoju układu odpornościowego, ruchowego i nerwowego.  Najlepszą formą przyswajania składników odżywczych zawartych w warzywach i owocach są świeżo wyciskane soki oraz pyszne koktajle.

Najlepsze dla uczniów będą soki tłoczone w wyciskarkach wolnoobrotowych. Pozyskiwane w ten sposób napoje, najlepiej z całych owoców i warzyw to gwarancja zachowania wszystkich wartości odżywczych w nich zawartych. Tak pozyskany sok zachowa jednolitą, aksamitną konsystencję, nie rozwarstwi się (jak ma to miejsce w przypadku soków z sokowirówek) – i co również

ważne – będzie wybornie smakował. Świeżo tłoczone soki to także doskonały sposób na „przemycenie” wartości odżywczych zawartych w mniej popularnych wśród dzieci i młodzieży warzywach i owocach. –  przekonuje Robert Zimnoch, dystrybutor Kuvings w Polsce. Jeśli chodzi o „przyswajalność” zawartych w warzywach i owocach składników, świeżo wyciskane soki nie mają sobie równych: W przypadku zjedzonych warzyw i owoców w formie stałej przyswajamy tylko 17% zawartych w nich składników odżywczych, natomiast  przy wypiciu szklanki soku jest to aż 75%. Wchłanialność  jest więc około 5 razy większa.

Robert Zimnoch dodaje: bardzo ważne są konkretne działania, promujące odpowiednią dietę wśród uczniów. Jako dystrybutor wolnoobrotowych wyciskarek do soków, organizujemy spotkania i warsztaty właśnie w szkołach i przedszkolach. Podczas takich spotkań przypominamy uczniom jak ważną rolę odgrywają warzywa i owoce w codziennej diecie i jak łatwo stworzyć z nich coś pysznego i wartościowego – sok lub koktajl. Uczniowie mogą sami przygotowywać soki i tworzyć swoje ulubione kompozycje,  eksperymentować łącząc warzywa i owoce w różnych kombinacjach.

NIE dla „śmieciowego jedzenia”, TAK dla wody i soków!

Jednym z najgorszych nawyków dzieci w wieku szkolnym są słodkie, gazowane napoje, w które zaopatrują się podczas przerw, a często w ogóle zapominają o piciu w trakcie dnia spędzonego w szkole. Tymczasem należy pamiętać, że każdy z nas powinien wypijać min. 1,5 litra płynów dziennie w postaci wody lub np., wspomnianych już świeżo wyciskanych soków.

Prawdziwą zmorą w diecie uczniów są oczywiście wszelkie odmiany tzw. „śmieciowego jedzenia”. Wszelkiego rodzaju przekąski w postaci chipsów, chrupek, snacków mają dużo soli i pustych kalorii. Pozbawione są natomiast wartości odżywczych, zapychając jedynie żołądek i powodując uczucie sytości. Udowodniono, że uczniowie regularnie jedzący tzw. „fast foody” mają gorsze wyniki w nauce . Tzw. „śmieciowe jedzenie” spożywane regularnie – może doprowadzić do nadwagi, nerwowości i problemów z koncentracją.

Poniżej przedstawiamy kilka propozycji z przepisami na sok, aby uczeń wszedł w dzień pełen energii i dobrego samopoczucia.

„Pomarańczowa rewolucja”
- 3 duże marchewki
- 2 nektarynki (bez pestek)
- 2 pomarańcze
Idealny sok poprawiający koncentrację i ułatwiający zapamiętywanie, dzięki bogactwu beta-karotenu i kwasu foliowego.

„Power Apple”

- 3 twarde jabłka
- pół ogórka
- garść świeżych liści mięty
Jabłka zawierają dużą dawkę fruktozy, także sok ten jest dobrym źródłem energii. Ogórek obfituje w magnez - minerał, który wspomaga tworzenie się neuroprzekaźników w mózgu. A mięta jest świetnym dostawcą cynku, który wzmaga czujność.

„Zielone jabłuszko”
- 300 g szpinaku
- 2 twarde jabłka
- nać pietruszki


Szpinak to skarbnica żelaza, wspomaga krew w transporcie tlenu, a co za tym idzie nasz mózg lepiej funkcjonuje, co pozytywnie wpływa na pamięć i koncentrację.

Zdrowie

Najlepsza dieta dla ucznia – w czym tkwi sekret?

Po wielu miesiącach nauki zdalnej uczniowie wrócili do szkół. Powrót z zajęć w trybie zdalnym do stacjonarnej formy nauczania dla ni...

Jak wybrać wózek inwalidzki dla dziecka?

Wybór wózka inwalidzkiego dla dziecka, zwłaszcza jeśli robimy to po raz pierwszy, stanowi dla rodzica ogromne wyzwanie. Do dyspozycji mamy ro...

Test alergiczny z krwi - bezpieczna diagnostyka małych alergików

Alergie to niezwykle powszechny problem wśród dzieci. Znacznie częściej występują właśnie u niemowląt i małych dzieci niż u osób d...

Jak dbać o zęby dzieci w wieku szkolnym?

Kształtowanie odpowiednich nawyków związanych z higieną u dzieci to niezwykle ważna kwestia. Maluchy często uważają takie czynności jak na przykład my...



.