Zdrowie

Wielu z nas zadaje sobie to pytanie. Po przeczytaniu tego artykułu sam zdecydujesz i zaczniesz pić mleko.

Podstawowym warunkiem zdrowia człowieka jest odpowiednio zbilansowana dieta. To stara prawda głoszona przez ojca medycyny Hipokratesa już w IV w p.n.e , ale niestety współcześnie, często w szumie informacyjnym, zatracamy zdroworozsądkowe podejście do zasad prawidłowego żywienia i zamiast kierować się wytycznymi Instytutu Żywności i Żywienia – polskiej instytucji naukowej opracowującej te zasady, wolimy powierzać nasze zdrowie w ręce samozwańczych ekspertów żywieniowych i stosować nieracjonalne oraz szkodliwe zdrowotnie diety wpisujące się w nową filozofię – dietyzmu.

 

O ile osoby dorosłe same będą ponosić skutki takich błędnych wyborów żywieniowych, to w stosunku do dzieci i młodzieży jesteśmy, jako społeczeństwo, zobowiązani do rzetelnej edukacji zdrowotnej i dlatego polecamy darmowe programy edukacyjne takie jak „Mamy kota na punkcie mleka”, który jest całkowicie bezpłatny dla szkół dzięki sfinansowaniu z Funduszu Promocji Mleka.

 

Zacznijmy od tego, że mleko oraz produkty mleczne w swoim składzie zawierają pierwiastki tj. Zn, Fe, I, Se, Co, Mo, F, Mn, Cu, zwane są one pierwiastkami śladowymi, gdyż organizm ludzki nie potrzebuje ich w dużej ilości. Jednak do naszego organizmu musi być dostarczana określona dawka tych pierwiastków. Niepokrycie zapotrzebowania organizmu na mikroelementy powoduje zaburzenia funkcjonowania organizmu, opóźnienia rozwoju umysłowego i fizycznego, co nie jest mile widziane u każdego z nas.

 

Przechodząc dalej produkty nabiałowe bogate są w witaminy z grupy B, A, D, E i K, które wpływają na poprawę odporności, a mianowicie budują naturalną odporność naszego organizmu. Ponadto witamina A zapewnia dobry wzrok, który jest mile widziany u uczniów, jest również niezbędna w tworzeniu szkliwa nazębnego. Witamina K zaś zapewnia prawidłową krzepliwość krwi oraz zapobiega krwawieniom wewnętrznym. Natomiast witamina E ma działanie antyoksydacyjne i przeciwdziała starzeniu się skóry. Dodatkowo mleko bogate jest w składniki mineralne takie jak: wapń, sód, potas, fosfor. Pierwiastki te powodują wzrost odporności organizmu, a tym samym przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Co więcej, fosfor i wapń odpowiedzialne są za zdrowe i mocne kości.

 

Niezmierne ważne w przypadku nawyków żywieniowych jest spożywanie śniadań oraz obecność w diecie ucznia produktów o wysokich walorach odżywczych, a mleko krowie i jego przetwory są najwartościowszymi, najłatwiej przyswajalnymi  źródłami wapnia i białka. Właściwości odżywcze mleka krowiego są niepodważalne. Białka mleka są lekkostrawne i zawierają aminokwasy egzogenne, których organizm ludzki nie potrafi sam wytwarzać.

 

Co ważne, mleko jest tanim i szeroko dostępnym produktem. Szczególnie zalecane jest w diecie dzieci i młodzieży. Mleko jest jednym z najwartościowszych pokarmów, jakie ma do dyspozycji człowiek.

 

 

 

 

.

Zdrowie

Najlepsza dieta dla ucznia – w czym tkwi sekret?

Po wielu miesiącach nauki zdalnej uczniowie wrócili do szkół. Powrót z zajęć w trybie zdalnym do stacjonarnej formy nauczania dla ni...

Jak wybrać wózek inwalidzki dla dziecka?

Wybór wózka inwalidzkiego dla dziecka, zwłaszcza jeśli robimy to po raz pierwszy, stanowi dla rodzica ogromne wyzwanie. Do dyspozycji mamy ro...

Test alergiczny z krwi - bezpieczna diagnostyka małych alergików

Alergie to niezwykle powszechny problem wśród dzieci. Znacznie częściej występują właśnie u niemowląt i małych dzieci niż u osób d...

Jak dbać o zęby dzieci w wieku szkolnym?

Kształtowanie odpowiednich nawyków związanych z higieną u dzieci to niezwykle ważna kwestia. Maluchy często uważają takie czynności jak na przykład my...



.