Zdrowie

Zdrowie dziecka - Dlaczego dieta bogata w zioła jest ważna?

Okazuje się, że dla rozwoju i zdrowia dziecka ogromne znaczenie ma odpowiednia dieta. Powinna ona składać się z naturalnych i jak najmniej przetworzonych składników. Co ciekawe, warto włączać w nią ...

Małe dziecko

Jak ubrać dziecko zimą?

Niezależnie od tego jaka jest pora roku dzieci powinny być ubrane stosownie do panującej na dworze pogody. Wiele mam jednak uważa, że zimą dzieci należy ubierać bardzo grubo. Są przekonane, ...

Rodzina

Zdjęcia do rodzinnego albumu - profesjonalna sesja

Zdjęcia towarzyszą nam praktycznie w każdej chwili naszego życia. Tam, gdzie nie mamy akurat pod ręką aparatu, wykorzystujemy telefon komórkowy, ...

Zdrowie

mlekoSpór sympatyków i przeciwników tego napoju jest stosunkowo nowym zjawiskiem. Przez wieki mleko było uznawane za bezwzględnie zdrowe i odżywcze. Jednak zmieniają się czasy i zmienia się nasza świadomość, dlatego  warto zapoznać się z mało znanymi argumentami przeciw mleku.

 

 

Pierwszą podejrzaną kwestią, jest fakt, że jako jedyne ssaki pijemy mleko po okresie niemowlęcym i to mleko od innego ssaka. Jest to sytuacja nienaturalna, bowiem po wyjściu z wieku dziecięcego człowiek traci zdolność trawienia mleka – nie wydziela już enzymów rozkładających jego składniki. 80% dorosłych osób po prostu nie trawi mleka krowiego, ponieważ nie ma w organizmie enzymu niezbędnego do strawienia laktozy, czyli cukru obecnego w mleku. Większość z nich jednak nie zdaje sobie z tego sprawy lub nie łączy objawów z tym pokarmem.

 

Kolejnym argumentem przeciw jest wysoka pozycja mleka na liście produktów powodujących alergie i nietolerancję pokarmowe. Ponadto badania wykazują, że spożywanie mleka przez małe dzieci zwiększa ryzyko wystąpienia u nich cukrzycy typu pierwszego. Mleko bywa również kojarzone z występowaniem chorób takich jak stwardnienie rozsiane czy zapalenie jelit. Jeżeli chodzi o inne schorzenia, to mleko często powoduje nasilenie trądziku i alergie skórne.

 

Poważna wadą mleka jest zawartość mnóstwa hormonów. Część z nich pochodzi bezpośrednio od krów, jako konieczne dla ich funkcjonowania oraz rozwoju małych cieląt, druga część to hormony sztucznie podawane zwierzętom przez hodowców, aby zwiększyć produkcję mleka. Hormony te zachowują się podobnie do ludzkich i mogą prowadzić do poważnych zaburzeń hormonalnych lub reakcji systemu odpornościowego. Przykładowo obecność krowiej insuliny przyczynia się do rozwoju insulinooporności u człowieka.

 

Często mówi się o mleku jako głównym źródle wapnia niezbędnego kościom, lecz zbyt duże spożycie mleka powoduje nadmiar wapnia w organizmie, co oznacza, że zaczyna on być w mniejszym stopniu przyswajalny. Dodatkowo blokuje w ten sposób wchłanianie cynku i żelaza. Poza tym sam wapń jest zawarty w wielu innych produktach takich jak: buraki, kapusta czy marchew. Odtłuszczone mleko, często polecane jako lepsze, jest pozbawione wielu wartości odżywczych, ponieważ obecne w mleku witaminy są rozpuszczalne właśnie w tłuszczu.

 

Warto poznać odpowiedzi na najpopularniejsze argumenty „za mlekiem”. Wiele osób twierdzi, że mleko im po prostu „nie szkodzi” i czują się po nim dobrze. Oczywiście, każdy organizm jest inny, lecz niestety wiele konsekwencji daje o sobie znać dopiero w długofalowej perspektywie. A gdy pojawiają się problemy ze zdrowiem nie łączy się tego ze „zwykłym” mlekiem. Tak naprawdę, wtedy nie wiadomo co zaszkodziło, dlatego lepiej wcześniej dmuchać na zimne.

 

Jako przykład wręcz dobroczynnego wpływu mleka wskazuje się staruszków przez całe życie pijących szklankę mleka dziennie. Faktem jest, że większość tych osób piła mleko „prosto od krowy”, a nie wysoko przetworzony wyrób sprzedawany dzisiaj. Ważna jest informacja, że krowy w warunkach hodowlanych często chorują na co rozwiązaniem jest podawanie im antybiotyków. Nie trzeba dodawać, że przedostają się one do mleka.

 

Należy podkreślić, że wiele z przytoczonych powyżej zarzutów względem mleka nie dotyczy mleka samego w sobie, tylko obecnego sposobu jego produkcji i przetwarzania. Posiada ono w sobie hormony i antybiotyki, których dawniej nie spotykano. A co do długowieczności – największa jest w dalekiej Azji, a tam tradycyjnie niemal wcale nie spożywa się nabiału.

 

Wracając do rzekomej nieszkodliwości – organizm człowieka jest bardzo silny i z wieloma czynnikami potrafi sobie poradzić. Nabiał to nie trucizna. Jego spożywanie po prostu zwiększa ryzyko chorób. To tak, jak z papierosami – niektórzy przez 30 lat palą dwie paczki dziennie i nie chorują, ale to nie argument przemawiający za nieszkodliwością tego nałogu.

 

Kwestia picia mleka budzi mieszane uczucia. Jak przy wielu tego typu sporach należy zachować zdrowy rozsądek i nie dać się zwariować, a przy tym słuchać własnego organizmu. Niemniej warto mieć świadomość tych zjawisk i zdać sobie sprawę z tego, że wiele głosów w dyskusji dotyczącej mleka pochodzi od tych, którzy na nim zarabiają i prozdrowotne hasła mogą okazać się niestety strategią marketingową firm mleczarskich.

 

Reklama
Reklama

Zabawki

Co warto wiedzieć kupując krótkofalówki dla dzieci?

Krótkofalówki to niezbędny sprzęt dla zawodowców różnych branż wykonujących zadania na dużym terenie – na przykład pracowników budowlanych czy pracowników ochrony. Jednakże mogą one mieć również szersze zastosowania – używane ...

Ksiązki dla Rodziców

Dieta ketogenna w leczeniu padaczki. Poradnik. Monika Jaromin

W Polsce na padaczkę choruje około 1% populacji. U większości udaje się opanować napady padaczkowe, stosując leki. Niestety około 30% chorych to pacjenci z rozpoznaniem padaczki lekoopornej, których leczenie farmakologiczne ni...

Polecany Sklep

Reklama

Polecamy

Reklama
Reklama
Reklama


.