Przedszkolak

żywnośćNawyki żywieniowe kształtowane są do 10 roku życia, a następnie wciąż mogą być modyfikowane, lecz raz ukształtowane złe nawyki jest bardzo trudno zmodyfikować. Dieta w okresie dzieciństwa pełni więc ogromną rolę w kształtowaniu tych nawyków.

 

 

Wiek przedszkolny charakteryzuje aktywny rozwój fizyczny i umysłowy. Zaznacza się wyraźną przewagę procesów anabolicznych nad katabolicznymi, a owocem tego jest zwiększone zapotrzebowanie na składniki pokarmowe. W okresie szybkiego rozwoju organizmu, niedobór składników pokarmowych może wywołać upośledzenie jego rozwoju skutkujące niedoborem masy ciała, krzywicą, opóźnieniem w rozwoju umysłowym. Z drugiej strony nadmiar przyjmowanej energii doprowadza do zwiększenia ryzyka nadwagi i otyłości, a kiedy nadmierna masa ciała utrzymywana jest przez cały okres dzieciństwa oraz dojrzewania, w sposób znaczący wzrasta ryzyko otyłości w wieku dojrzałym. Dieta przedszkolaka powinna być przestrzegana o kontrolowana w sposób rygorystyczny. Dzieci w wieku przedszkolnym, analogicznie do innych grup wiekowych konsumentów są narażone na błędy w żywieniu. Istotne jest, by żywienie w przedszkolu było pełnowartościowe, odpowiednio zbilansowane oraz dostarczało energii i składników odżywczych we właściwych proporcjach.

 

Jak powinna wyglądać dieta przedszkolaka? Szczególna uwaga zwracana jest na produkty spożywcze, które dostarczają białko o wysokiej wartości biologicznej, wapń, żelazo oraz witaminy. Dzieci powinny spożywać wszystkie potrawy, ale z ograniczeniem ciężkostrawnych, bardzo tłustych, smażonych, oraz wzdymających –można je wykonać z małą ilością tłuszczu i podawać na obiad. Dziecko powinno zjadać 4 – 5 posiłków. Białko powinno być podawane w postaci mleka oraz różnych jego przetworów, chudego drobiu oraz ryb. Ważnym jest urozmaicić jadłospis, uczyć dziecko spożywania wszystkich potraw, które trzeba łagodnie przyprawiać.

 

Zgodnie z aktualnymi normami żywienia opracowanymi przez pracowników Instytutu Żywności i Żywienia im. prof. Aleksandra Szczygła w Warszawie zaleca się pokrycie energii dla dzieci w wieku od 4 do 6 lat w ilości 1400 kcal na dzień na jedną osobę.

 

Zalecenia wskazują, że:
- białko powinno pokrywać blisko 12-14% zapotrzebowania energetycznego,
- tłuszcz około 30-35%,
- węglowodany nie mniej niż 55%.

 

Udział białka zwierzęcego powinien stanowić 2/3 ogólnej zawartości białka w pożywieniu. Co więcej normy obejmują także wartość wystarczającego spożycia dla wody, które jest określone na poziomie 1700 ml na dobę.

 

Dieta dziecka, które przebywa w przedszkolu 8 godzin składa się z trzech posiłków: II śniadania, obiadu oraz podwieczorku. Posiłki te powinny stanowić około 70% energii całodziennej racji pokarmowej, a następne30% powinno pochodzić z I śniadania oraz kolacji, które są spożywane w domu. Nie możemy więc liczyć na to, że przedszkole zapewni odpowiednią dietę naszemu maluchowi. Zdecydowanie to zadanie należy w głównej mierze do nas.

Przedszkolak

Rozwój społeczno-emocjonalny w okresie przedszkolnym

Według Iwanickiej „Rozwój procesów poznawczych umożliwia dziecku nie tylko poznawanie otaczającej rzeczywistości, ale także sprawia, że dziecko w określony sposób ...

Jaki strój karnawałowy dla dziecka wybrać?

Skojarzenia z karnawałem są oczywiste: beztroska zabawa, taneczne rytmy i bale przebierańców pełne serpentyn, baloników i konfetti. Są takie same ...

Żywienie przedszkolaka

Nawyki żywieniowe kształtowane są do 10 roku życia, a następnie wciąż mogą być modyfikowane, lecz raz ukształtowane złe nawyki jest ...

Zabawki Melissa & Doug dla Twojego Dziecka

Rynek akcesoriów dla dzieci przepełniony jest kolorowymi zabawkami o różnej cenie i jakości. Rodzice starają się zapewnić swoim pociechom wszystko ...



.