Zdrowie

Zdrowie dziecka - Dlaczego dieta bogata w zioła jest ważna?

Okazuje się, że dla rozwoju i zdrowia dziecka ogromne znaczenie ma odpowiednia dieta. Powinna ona składać się z naturalnych i jak najmniej przetworzonych składników. Co ciekawe, warto włączać w nią ...

Małe dziecko

Jak ubrać dziecko zimą?

Niezależnie od tego jaka jest pora roku dzieci powinny być ubrane stosownie do panującej na dworze pogody. Wiele mam jednak uważa, że zimą dzieci należy ubierać bardzo grubo. Są przekonane, ...

Rodzina

Zdjęcia do rodzinnego albumu - profesjonalna sesja

Zdjęcia towarzyszą nam praktycznie w każdej chwili naszego życia. Tam, gdzie nie mamy akurat pod ręką aparatu, wykorzystujemy telefon komórkowy, ...

Niemowlę

W pierwszym roku mleko mamy stanowi podstawę jadłospisu niemowlęcia. Do 12. miesiąca życia dziecka należy także wprowadzić już gluten. Jak pogodzić te dwie kwestie? I czy wprowadzanie glutenu wiąże się z rezygnacją z karmienia piersią?

 

Karmienie piersią przede wszystkim

Eksperci zlecają, aby nie wcześniej niż w 17. i nie później niż w 26. tygodniu życia wprowadzać do diety niemowlęcia nowe posiłki. Rodzice zastanawiają się, czy rozszerzanie diety dziecka wiąże się z rezygnacją z karmienia piersią. Otóż nie! Mleko mamy w pierwszym roku życia stanowi najważniejszy posiłek w diecie niemowlęcia. Wyłączne karmienie piersią do 6. miesiąca życia dziecka (jak zalecają eksperci z WHO – Światowej Organizacji Zdrowia)  w żaden sposób nie konkuruje z wprowadzaniem do menu dziecka nowych posiłków. Przy wprowadzaniu glutenu czy jakiegokolwiek innego posiłku na wczesnym etapie rozszerzania diety nie chodzi o to, aby podawać maluszkowi  odrębny posiłek zawierający gluten, a jedynie zaznajamiać dziecko z niewielkimi jego ilościami.

 

Kiedy wprowadzać gluten, gdy karmisz piersią?

Zalecenia mówią o tym, aby posiłki z glutenem podawać dziecku nie wcześniej niż po 4. miesiącu życia, ale jeszcze przed ukróceniem pierwszego roczku. Kiedyś sądzono, że opóźnienie wprowadzania glutenu zmniejsza ryzyko alergii na ten składnik – dziś wiadomo, że na ma naukowych dowodów potwierdzających to przypuszczenie. Dlatego gluten wprowadzaj do diety dziecka jak inne posiłki. Możesz go podawać w postaci kaszek pszennych, żytnich, jęczmiennych czy owsianych. Dodanie odrobiny mleka mamy do nowego posiłku zwiększy prawdopodobieństwo akceptacji go przez niemowlę.

 

Śniadanie – dobra okazja do wprowadzenia glutenu

Jeśli macie już za sobą poznawanie smaków pierwszych warzyw i owoców, przychodzi czas na kaszki i inne produkty zbożowe – czyli właśnie źródła glutenu. Śniadanie – pierwszy, ważny posiłek w ciągu dnia – to dobra okazja do wprowadzenia niemowlęciu glutenu. Pamiętaj, aby robić to stopniowo, obserwując reakcję dziecka. Gluten to popularny alergen, dlatego jeśli zauważysz u swojego dziecka niepokojące i objawy – zgłoś się do lekarza.

 

 

 

 

 

 

.

Reklama
Reklama

Zabawki

Co warto wiedzieć kupując krótkofalówki dla dzieci?

Krótkofalówki to niezbędny sprzęt dla zawodowców różnych branż wykonujących zadania na dużym terenie – na przykład pracowników budowlanych czy pracowników ochrony. Jednakże mogą one mieć również szersze zastosowania – używane ...

Ksiązki dla Rodziców

Dieta ketogenna w leczeniu padaczki. Poradnik. Monika Jaromin

W Polsce na padaczkę choruje około 1% populacji. U większości udaje się opanować napady padaczkowe, stosując leki. Niestety około 30% chorych to pacjenci z rozpoznaniem padaczki lekoopornej, których leczenie farmakologiczne ni...

Polecany Sklep

Reklama

Polecamy

Reklama
Reklama
Reklama


.