Ciąża i Porod

Anemia w ciąży to dość częsta przypadłość, która – jak wskazują statystyki – dotyka średnio 40% ciężarnych. Takiego stanu nie można bagatelizować – wyraźne spadki poziomu hemoglobiny i hematokrytu poniżej ustalonych wartości wymagają odpowiedniego leczenia. Warto jednak postawić przede wszystkim na profilaktykę, aby uniknąć poważnych konsekwencji oraz uciążliwych dolegliwości towarzyszących anemii.

Anemia w ciąży to stan, którego nie można lekceważyć. Nieleczona niedokrwistość może wpłynąć niekorzystnie na rozwój płodu, a w skrajnych przypadkach doprowadzić do poronienia lub przedwczesnego porodu.

 

Anemia w ciąży – jak ją rozpoznać?

Anemia daje dość charakterystyczne objawy, których nie da się pominąć. Głównym wyznacznikiem tej przypadłości są przede wszystkim wyraźnie zaniżone wartości hemoglobiny oraz hematokrytu. Konsekwencją tego mogą być następujące objawy:

  • stałe uczucie zmęczenia
  • ogólne osłabienie organizmu
  • bóle i zawroty głowy
  • problem z koncentracją
  • większa łamliwość paznokci
  • wzmożone wypadanie włosów.

W przypadku, gdy anemia jest zaawansowana, wówczas kobiecie ciężarnej mogą towarzyszyć takie dolegliwości jak np. przyspieszone bicie serca, bladość skóry i błon śluzowych, napady duszności, niedociśnienie tętnicze.

 

Ważna profilaktyka

Chociaż anemię rozpoznaje się u wielu kobiet ciężarnych, przypadłości tej można skutecznie zapobiec. Profilaktyka to jeden z najważniejszych elementów, dzięki któremu poziom hemoglobiny oraz hematokrytu udaje się utrzymać na właściwym poziomie.

Podstawą działań profilaktycznych jest dieta. Prawidłowo skomponowany jadłospis, w oparciu o zasady racjonalnego żywienia, pozwala wyeliminować ryzyko anemii w ciąży. Co musisz robić? Wystarczy, że w swoim codziennym menu duży nacisk położysz na produktu zawierające sporą ilość żelaza oraz produkty obfitujące w kwas foliowy.

 

Żelazo znajdziesz w takich produktach spożywczych jak:

  • pieczywo pełnoziarniste
  • ryby i owoce morza
  • mięso: wołowina, drób, jagnięcina, wieprzowina
  • warzywa: brokuły, zielony groszek, fasola.

Bogate w kwas foliowy są m.in.:

  • soki z owoców cytrusowych
  • warzywa liściaste o ciemnozielonym kolorze
  • fasola, groch
  • pieczywo pełnoziarniste.

 

Warto także pamiętać, że niedobór żelaza może wynikać nie tylko ze spożywania małej ilości produktów zawierających ten pierwiastek. Przyczyną anemii mogą być także zaburzenia wchłaniania żelaza. Dlatego zaleca się, aby produkty obfitujące w ten pierwiastek spożywać w towarzystwie produktów będących źródłem witaminy C. To właśnie ona poprawia wchłanianie żelaza.

Niektórzy lekarze zalecają swoim pacjentkom przyjmowanie preparatów żelaza. Takie suplementy zwykle zawierają dodatkową witaminę C, poprawiającą wchłanianie pierwiastka.

Anemia w ciąży wcale nie musi być Twoim problemem. Wystarczy, że jeszcze przed planowaną ciążą zaczniesz przyjmować kwas foliowy oraz zadbasz o zróżnicowaną dietę skoncentrowaną na produktach dostarczających sporą ilość żelaza.

Ciąża i Poród

Ginekologia estetyczna – odzyskaj pewność siebie po porodzie!

Ciało kobiety po ciąży niewątpliwie się zmienia. Wszędzie słyszy się o wzroście wagi, skórze wiszącej na brzuchu i nieestetycznych ...

Banki krwi pępowinowej

Każda chyba kobieta chce chronić swoje dziecko na różne sposoby. Żadna z nas nie chciałaby żeby zachorowało. Życzymy sobie jak ...

Wypadanie włosów, bóle, złe samopoczucie – sprawdź, jakie dolegliwości mogą odczuwać po porodzie świeżo upieczone mamy

Stało się: po 9 miesiącach ciąży wreszcie zostałaś mamą. To spore wyzwanie, nie tylko z uwagi na konieczność całodobowej opieki ...

Negatywne skutki porodu - czyli, jak poradzić sobie z problemem luźnej pochwy?

Ciąża i poród to czynniki, które mogą najbardziej zmienić ciało kobiety w ciągu całego jej życia. Rozstępy, nadprogramowe kilogramy, obwisłość ...



.