Ciąża i Porod

zachciankiOgórki kiszone zagryzane czekoladą, nagła ochota na truskawki, lody i ser. A jakby tego było mało diametralna zmiana upodobań kulinarnych, to za czym wcześniej przepadałyśmy teraz przyprawia nas o odruch wymiotny, a za to chętnie pochłaniałybyśmy coś czego wcześniej do ust byśmy nie wzięły. Wielu kobietom w ciąży się to przytrafia.

 

 

Większość tak zwanych zachcianek dotyczy z reguły zwyczajnego jedzenia, po prostu nagle mamy ochotę na coś, na przykład na czekoladę, ale zdarzają się i nietypowe dość połączenia kulinarne. Niektóre panie przyznają się, że budziły swoich partnerów w nocy, aby poszli do sklepu po jedzenie, na które miały ochotę. Z reguły zachcianki pojawiają się wieczorem.

 

Naukowcy, chyba na całym świecie chętnie badają tę przypadłość. Z ich obserwacji wynika, że kobiety ciężarne bardzo chętnie sięgają po czekoladę, cukierki, pączki, lody, owoce, pikantne dania, różne kwaśne rzeczy jak ogórki kiszone. Zdarza się też, że na przykład w czasie ciąży kobieta ma ochotę szczególnie na jedną konkretną rzecz jak cukierki czy też jakieś warzywo bądź owoc. Wśród zachcianek kulinarnych, które wymieniane są w badaniach pojawiają się też niecodzienne produkty jak śledź z miodem, lody z tartym żółtym serem czy tuńczyk z bananem. Są także zwolenniczki mydła, kredy lub też pasty do zębów.

 

Duża część pań ma w czasie ciąży zaburzony smak i w zasadzie jak do tej pory nikt nie potrafi wyjaśnić przyczyny tego zjawiska. Okazuje się także, że w związku z tym, iż mamy bardzo duży wybór wśród różnych produktów to i nasze zachcianki są dużo bardziej powszechne aniżeli, na przykład na początku XX wieku. Ponadto wszelkie nasze nietypowe kulinarne potrzeby nie wynikają z tego jak coś smakuje, ale jaki ma zapach, wygląd i fakturę. Przy wielu nietypowych zachciankach powinnyśmy jednak być ostrożne, gdyż z reguły nie mają one najmniejszego związku z tym, że brakuje nam w organizmie jakichś składników odżywczych. Poza tym mogą one nam tez zaszkodzić.

 

Innym powodem, dla którego nie możemy tak swobodnie ulegać kulinarnym szaleństwom w ciąży jest waga. Mitem jest twierdzenie, że ciężarna musi jeść za dwoje. W żadnym wypadku tak nie jest. Nie możemy dopuścić do sytuacji, gdy okaże się, że po porodzie mamy do zrzucenia 40 kilogramów. A niestety taki wynik jest łatwy do osiągnięcia przez dziewięć miesięcy pałaszowania czekolady i kanapek z masłem orzechowym.

 

Dieta w tym okresie musi być odpowiednio zbilansowana, abyśmy dostarczały sobie i dziecku odpowiednich składników odżywczych. Oczywiście nie oznacza to, że nie możemy sobie od czasu do czasu pozwolić na porcję lodów, jednak wszystko z umiarem.Ze zmianą smaków w ciąży są także związane teorie o płci dziecka. Niektórzy są przekonani, że ochota na słodkości oznacza, iż urodzi się dziewczynka, natomiast pikantne i kwaśne potrawy wskazują na chłopca. Jest także grupa naukowców, którzy twierdzą, że jeżeli na kilka miesięcy przed planowaną ciążą zmienimy odpowiednio dietę to jesteśmy w stanie zmanipulować organizm tak aby urodziło się dziecko określonej płci. I tak, idąc tym tropem, jeżeli ustalimy sobie dietę bogatą w sód i potas wtedy mamy duże szanse na poczęcie chłopca, natomiast gdy podstawą dla nas będą wapń i magnez, to możemy się spodziewać, że urodzimy dziewczynkę.

 

 

Ciąża i Poród

Anemia w ciąży

W czasie ciąży wiele kobiet jest narażonych na wystąpienie u nich anemii, która jest spowodowana niedoborem żelaza i kwasu foliowego. ...

Negatywne skutki porodu - czyli, jak poradzić sobie z problemem luźnej pochwy?

Ciąża i poród to czynniki, które mogą najbardziej zmienić ciało kobiety w ciągu całego jej życia. Rozstępy, nadprogramowe kilogramy, obwisłość ...

Gdzie szukać rzetelnych informacji na temat ciąży?

Dzisiaj dostęp do informacji dotyczących ciąży jest bardzo łatwy – wystarczy tylko internet, aby od razu znaleźć odpowiedzi na n...

Jak sobie radzić z dolegliwościami w ciąży.

Ciąża to wspaniały okres oczekiwania, aż na świecie pojawi się nowy człowiek. Jest to jednak również ogromna zmiana w organizmie ...



.