Na co dzień powinniśmy dbać o właściwe odżywianie. Jednak w okresie ciąży, odpowiadamy, za żywienie dwóch osób. Zatem nasza dieta powinna być dobrze zbilansowana, urozmaicona, bogata w pokarmy świeże i naturalne.
Mitem jest konieczność ciążowego „jedzenia za dwoje” wybierając i komponując posiłki miej raczej na uwadze, że teraz jesz „dla dwojga”. Dieta kobiety ciężarnej powinna być bogata w surowe warzywa i owoce, warto za to ograniczyć spożywanie soli, cukru i konserwantów.
Rozwijające się dziecko potrzebuje wapnia do rozwoju kości i zębów (czyli około 8 tygodnia). Dlatego należy zadbać o jego dużą ilość w pożywieniu. Dostarcza go oczywiście nabiał, ale również zielone warzywa liściaste i ryby. W ciąży zwiększa się również zapotrzebowanie na białko. Produkty je zawierające to jajka, ryby, czerwone mięso i drób, mleko i produkty mleczne, orzechy.
Zapotrzebowanie na białko wzrasta w okresie ciąży, dlatego dieta kobiety w ciąży powinna być bogata w ten składnik. Warto jednak pamiętać, że produkty zwierzęce poza dużymi ilościami białka, zawierają także tłuszcz, zatem warto je zastępować produktami pochodzenia roślinnego, i wybierać tylko chude mięso.Ponieważ hormony ciążowe często rozregulowują pracę układu trawiennego, warto zadbać o takie zbilansowanie diety, które pozwoli okiełznać te zmiany.
Aby zapobiegać zaparciom, zadbaj, by dieta była bogata w błonnik. Zawiera go mnóstwo produktów (nie tylko jabłka). A między innymi: orzechy, groszek, suszone morele mąka razowa (chleb czy makaron z niej zrobiony), niełuskany ryż, pory, maliny. Z witaminami należy postępować ostrożnie. Wiadomo, że jedyną witaminą, której nadmiar jest usuwany z organizmu jest witamina C. Dodatkowo ma ona bardzo duże znaczenie w ciąży – wzmacnia łożysko, wspomaga odporność, pomaga przyswajać żelazo, które w ciąży łatwo znika z organizmu. Zawierają ją surowe owoce i warzywa, zwłaszcza: ziemniaki, pomidory, kalafior, kolorowe papryki, brukselka, kapusta włoska, pomarańcze czy truskawki.
Wybierając warzywa i owoce, pamiętajmy by kupować je od zaufanego dostawcy, najlepiej w okresie, kiedy występują. Pomidory w zimie oprócz błonnika mają w sobie z pewnością mnóstwo chemii. Gotowanie powoduje rozkład witaminy, zatem starajmy się gotować na parze – dzięki temu zachowamy wartości odżywcze gotowanych produktów.Niedobór żelaza w ciąży to częsty problem. Najłatwiej przyswajalne żelazo zawierają tłuste ryby. Ponadto cennym źródłem żelaza są suszone morele, szpinak, czarna fasola, chleb i płatki pełnoziarniste. Szpinak też zawiera kwas foliowy, niezbędny do budowy cewy nerwowej płodu. Zapotrzebowanie na tę witaminę jest bardzo wysokie zwłaszcza w pierwszych tygodniach ciąży. Poza szpinakiem zawierają go brokuły, pełnoziarnisty chleb i orzechy laskowe. Warto umieścić te produkty w swojej diecie.
Poza żywieniowymi must have, istnieje też lista produktów, których należ unikać w ciągu tych szczególnych dziewięciu miesięcy. Należą do nich wszelkie puszkowane produkty – zwykle są bowiem bogate w tłuszcz, cukier, sól i konserwanty. Nie należy przesadzać z piciem kawy, herbaty, czy gorącej czekolady, ze względu na obecną w nich kofeinę mogą zaszkodzić układowi trawiennemu.
Jeśli chcesz kontrolować przyrost wagi w ciąży powinnaś na jakiś czas pożegnać się ze słodyczami. Wprawdzie dostarczają energii, jednak zostawiają po sobie ślad w postaci zbędnych kilogramów. Kobieta w ciąży powinna także zrezygnować ze spożywania alkoholu – jego wpływ na rozwój układu nerwowego może być bardzo niekorzystny. Przestrzegając powyższych zasada zadbasz o zdrowie swój i swojego maleństwa a także przygotujesz się do właściwego i przemyślanego układania menu dla swojej powiększonej rodziny.
Jak ubierać się w ciąży?Pojawienie się dwóch kresek na teście ciążowym to dla wielu pań najpiękniejsze, co je mogło spotkać w życiu. Nic zatem ... |
Ginekologia estetyczna – odzyskaj pewność siebie po porodzie!Ciało kobiety po ciąży niewątpliwie się zmienia. Wszędzie słyszy się o wzroście wagi, skórze wiszącej na brzuchu i nieestetycznych ... |
Jak zapobiegać anemii w ciąży? Porady dla przyszłych mamAnemia w ciąży to dość częsta przypadłość, która – jak wskazują statystyki – dotyka średnio 40% ciężarnych. Takiego stanu nie ... |
Szkoła rodzeniaCiąża to bardzo szczególny czas oczekiwania, ale i niepewności oraz strachu o to co będzie,jak będzie wyglądał poród, jak w ... |