aktualnosci

Rodzinnym spotkaniom przy wspólnym stole często towarzyszy mięso. Wielu Polaków nie wyobraża sobie, aby mogło go zabraknąć np. w trakcie Bożego Narodzenia. Jak mówi Szymon Szlendak, szef kuchni i ekspert programu “Indyk z Europy - pod skrzydłami jakości”, Polacy również doceniają walory indyczego mięsa i jego różnorodność kulinarną.

– Pieczony indyk nadziewany jabłkami i żurawiną, indycza pierś faszerowana suszonymi śliwkami czy orzechami lub pasztet z indyka z podrobami – to sprawdzone propozycje na spotkania przy wspólnym stole – wymienia Szymon Szlendak. Podkreśla również, że mięso z indyka to dobry wybór zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje. Jego istotną zaletą jest bowiem neutralność – sam w sobie nie narzuca się wyrazistym smakiem i zapachem. – To sprawia, że jako składnik dania może on przyjąć smak i zapach różnych towarzyszących mu dodatków, np. kojarzonej ze świętami żurawiny, pomarańczy czy suszonych śliwek – dodaje Szymon Szlendak.

Poza aspektem kulinarnym do sięgania po mięso z indyka zachęcają także jego wartości odżywcze. Mięso z indyka ma wysoką zawartość białka. Ponadto indyk jest źródłem witamin B3, B6, B12, D, potasu, fosforu oraz cynku. Witaminy D i B12 pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, potas – w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni, cynk – w utrzymaniu prawidłowych funkcji poznawczych, a fosfor – w utrzymaniu zdrowych kości i zębów.

Mięso z indyka posiada więc wiele zalet. Warto przekonać się o nich, przygotowując dania na wspólne spotkania przy stole.

Złocisty indyk z jabłkami i żurawiną

Składniki dla 4 -5 osób:

●    ok. 5-6 kilogramowy indyk

●    oliwa z oliwek

●    sól, pieprz oraz ulubione zioła do mięsa

Składniki na nadzienie:

●    2 kwaśne jabłka

●    migdały

●    orzechy włoskie i laskowe

●    suszona żurawina

●    2 łyżki miodu

●    rodzynki

Przygotowanie nadzienia:

1.    Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni.

2.    Migdały zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 15 minut, a następnie obieramy. Obrane migdały, rozłupane orzechy włoskie i laskowe układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i czekamy, aż się zrumienią, a następnie odstawiamy do ostygnięcia.

3.    Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, wrzucamy do miski wraz ze wszystkimi składnikami nadzienia. Teraz dodajemy miód i wszystko razem mieszamy.

Przygotowanie:

1.    Dzień wcześniej zalewamy indyka zimną osoloną wodą wraz z przyprawami i pozostawiamy na 12 godzin, najlepiej na noc.

2.    Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Osuszamy mięso, doprawiamy solą, pieprzem i faszerujemy przygotowanym nadzieniem. Zszywamy indyka bawełnianą nitką. Tak przygotowanego indyka smarujemy oliwą i wkładamy do również polanej oliwą brytfanny.

3.    Indyka pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200 stopni, a następnie zmniejszamy ją do 170. W ten sposób pozostanie on soczysty w środku. Czas pieczenia indyka zależy od jego masy – każdy kilogram to ok. 40 minut pieczenia. Orientacyjny czas dla 5 kilogramowej sztuki to około 3,5 godziny. Warto regularnie polewać mięso sosem własnym lub wodą.

4.    Gotowego indyka odstawiamy na 20 minut do ostygnięcia i dopiero wówczas go kroimy. Do każdego kawałka dodajemy łyżkę farszu.

Więcej kulinarnych inspiracji na www.wingsofquality.eu

Rozmaitości

Zatrzymaj magiczne chwile z pieluszkami Dada w konkursie Fotobudka

Uwielbiasz oglądać zdjęcia? Chcesz za ich pomocą utrwalić jak najwięcej cudownych chwil spędzonych z Twoim dzieckiem? Weź udział w konkursie ...

Moda na styczeń - co będzie trendy?

Nowy Rok przyniesie sporo nowości - także w modzie. Królować będzie mocna czerwień, iście królewski aksamit, intensywna zieleń, folk oraz ...

Energylandia w jesiennej odsłonie!

Jesień w Energylandii to prawdziwie magiczny czas, dlatego najnowocześniejszy Park Rozrywki w Polsce nie bez powodu nazywany jest krainą ze ...

Energylandia już otwarta! Wystartował turystyczny sezon 2022!

Kwiecień kojarzy się z wiosną i dłuższymi, słonecznymi dniami. Teraz kojarzyć się może również z zabawą i emocjami, gdyż kwiecień to...



.